Tot voor kort werd een gast in een Frans restaurants uitgelachen als hij om een doggybag vroeg. Maar de wet maakt nu korte metten met de scrupules van de obers. Of zit het toch anders?

Stakingen zijn nog niet aangekondigd, maar de verplichting voor restaurants in Frankrijk om een doggybag mee te geven aan klanten valt niet goed. Je menu dien je ter plekke te consumeren en niet te laten uitdrogen en bederven thuis. Jammer voor de gast, maar de overblijfselen gaan bij het afval.

Het leek even alsof daaraan een einde was gekomen. Een wet die in 2011 al door het parlement geloodst werd, is op 1 januari ingegaan.

Volgens verschillende media moeten Franse obers nu voorstellen om restjes in te pakken. De vele toeristen zullen eindelijk gehoord zijn als ze hun tartaar of zalmsteak toch niet opkunnen. Om de acceptatie onder Franse restaurateurs groter te maken, lanceerde men in Marseille al de term ‘gourmet bag‘.

Maar helaas, inmiddels blijkt dat de doggy bag slechts een vriendelijke aanbeveling is. Wat wél verplicht is, is afvalscheiding, schrijft de Franse krant Les Échos. Restaurants die meer dan 10 ton vuilnis per jaar produceren, moeten dat gaan scheiden. De doggybag – pardon, gourmet bag – moet de afvalberg tegelijkertijd kleiner maken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl